Milka Proces proizvodnje čokolade

Milka

Proces proizvodnje čokolade

Berba i sušenje

Kakao koji koristimo za proizvodnju naše Milka čokolade sa alpskim mlekom potiče iz plodova drveta kakaoa koje raste u ekvatorijalnom pojasu. Najvažnije zemlje iz kojih nabavljamo kakao su Obala Slonovače i Gana, zatim Indija, Indonezija, Brazil i Dominikanska Republika.

Čak 80 posto kakaoa uzgajaju mali poljoprivrednici, kojih u svetu ima pet do šest miliona. Uzgajanje kakaoa zahteva mnogo pažnje i strpljenja, jer je plod kakaovca veoma osetljiv. Prva berba moguća je tek nakon pet godina, a kakao se bere ručno. Plodovi se mačetom odsecaju direktno na stabljici ili račvanju grana. Sadržaj ploda kakaoa, odnosno seme i meso, uzgajivači istresaju na listove banane, a zatim ih razbijaju sa gornje strane. Tako seme i meso počinju da vriju. Ovaj proces se naziva „fermentacija“.

Nakon fermentacije sledi sušenje zrna kakaoa. Na vrelom tropskom suncu zrna se na velikim prostirkama suše šest do deset dana. Fermentacija i sušenje imaju velikog uticaja na kvalitet kakaoa i presudni su za njegov ukus.

Prženje

U mašini za prženje zrna se prže na temperaturi između 140 °C i 150 °C u velikim bubnjevima, i to od 10 do 35 minuta, u zavisnosti od željenog stepena uprženosti.

Drobljenje i ljuštenje-O-MILKI-PROIZVODNJA ČOKOLADE
Drobljenje i ljuštenje-O-MILKI-PROIZVODNJA ČOKOLADE

Drobljenje i ljuštenje

U mlinu se pržena zrna usitnjavaju, a ostaci ljuske uklanjaju.

  PROIZVODNJA ČOKOLADE: Mlevenje
  PROIZVODNJA ČOKOLADE: Mlevenje

Mlevenje

Masnoća u zrnima kakaoa, tj. kakao-maslac, još uvek je zarobljena u pojedinačnim ćelijama biljnog tkiva nakon drobljenja. Zato se drobljena zrna kakaoa melju u mlinovima i valjaonicama. Tokom ovog postupka izdvaja se kakao-maslac, a tvrdi kakao komadići koji preostaju pretvaraju se u polutečnu, tamnosmeđu kakao masu.

 PROIZVODNJA ČOKOLADE : Presovanje
 PROIZVODNJA ČOKOLADE : Presovanje

Presovanje

Za proizvodnju kakao-praha tečna kakao masa izlaže se pritisku i do 900 bara u presi. Bistri, zlatnožuti kakao-maslac ističe, a u presi ostaje tzv. kakao pogača koja se mlevenjem prerađuje u kakao-prah.

PROIZVODNJA ČOKOLADE : Mešanje
PROIZVODNJA ČOKOLADE : Mešanje

Mešanje

Da bi se dobila čokolada, topla kakao masa se pumpa u postrojenje za mešanje i prema dobro čuvanoj recepturi meša sa šećerom, mlekom u prahu od alpskog mleka i drugim sastojcima. Ovaj postupak traje nekih 30 minuta.

Melanžiranje

Budući da je masa koja se dobija mešanjem i dalje suviše krupnog zrna, podvrgava se melanžiranju u melanžeru (mlinu s valjcima) sve dok se ne dobije prah finoće 25 hiljaditih delova milimetra.

Končiranje

U ovom prahu još uvek se mogu osetiti biljne arome, pa se u nastavku pristupa tzv. končiranju. Prah se sipa u velike mešače – končere. Ova reč potiče iz francuskog jezika, gde znači „školjka“, i odnosi se na oblik prvobitnih mašina za oplemenjivanje koje podsećaju na školjku. Tokom mešanja koje traje i do 48 sati prah se ponovo pretvara u tečnost, a neželjene arome isparavaju. Međutim, kod končiranja nije reč samo o neželjenim, isparljivim aromama, već je ovaj korak izuzetno važan i za kasnije topljenje čokolade.

 PROIZVODNJA ČOKOLADE : Izlivanje
 PROIZVODNJA ČOKOLADE : Izlivanje

Izlivanje

Nakon končiranja tečna masa preko cevovoda dospeva u postrojenje za izlivanje u kalupe. Preko levaka koji se ljuljaju napred-nazad masa se izliva u prethodno zagrejane kalupe, dok se mehurići vazduha uklanjaju na stanici za vibriranje. Table čokolade se hlade i skupljaju, pa ispadaju pri samom okretanju i blagom udarcu o kalup.

Punjenje Milka čokolade

Evo kako ukusno punjenje dospeva u čokoladu: isto kao kod čokolada bez punjenja tečna masa se izliva u prethodno zagrejane kalupe, zatim se kalup okreće tako da jedan deo čokolade otekne i preostane samo deo koji se rasporedio po zidovima kalupa. Kalup se ponovo prevrće, potom hladi i spreman je za punjenje u narednom koraku. Na kraju se izliva dno čokoladne table.

Say it with Milka
Say it with Milka

„Say it with Milka“

Naše praline „Say it with Milka“ se proizvode na isti način kao punjena čokolada. I ovde se čokolada sipa u kalup, a jedan deo odliva okretanjem. U ovako dobijene čokoladne kalupe mogu se dodati najrazličitija punjenja, npr. voćno punjenje, marcipan ili nugat. Zatim se praline zatvaraju dnom od čokolade.

Uskršnjie zeke i Deda Mraz

Čokolada se sipa u dvodelni kalup koji se zatvara. U posebnom postrojenju kalupi se obrću i okreću sve dok se čokolada ujednačeno ne rasporedi po spoljašnjim zidovima i više nije u tečnom stanju. Nakon hlađenja figura se može odvojiti od kalupa i zapakovati.